ضوابط مختلفی در حوزه ساخت و ساز واحدهای صنعتی تعریف شده اند و کارفرمایان می بایست به منظور دریافت پایان کار از سوی ارگان های مربوطه، نسبت به در نظر گرفتن این ضوابط مقید باشند. از جمله این الزامات، توجه به سطح احداث در قطعه مورد نظر، زیربنای سوله، سطح اشغال، برهای جلو و جانبی و پشت، حریم ها، مجوز احداث بنا و گواهی پایان کار می باشد.
ساخت و ساز واحد های صنعتی؛ کمک به رونق تولید و توسعه اقتصادی
یکی از اهرم های اصلی و اساسی در پیشرفت اقتصادی هر کشوری، اهرم تولید است. همانطور که می دانید در سال های اخیر توجه به امر تولید در کشورمان به طرز چشمگیری افزایش یافته و افراد بسیاری درصدد ورود به پروژه های عمرانی و صنایع کاربردی و پر تقاضا جهت گام برداشتن در این عرصه می باشند. پس از کسب مهارت و توانایی در انجام یک حرفه یا صنعت، یکی از اولین دغدغه مندی ها جهت راه اندازی یک مجموعه تولیدی یا صنعتی، ساخت و ساز واحد صنعتی می باشد. از این رو در مقاله قصد داریم پیرامون الزامات و قوانین حاکم بر ساخت و ساز واحدهای تولیدی و صنعتی به عنوان اولین خان در مسیر رسیدن به تولید محصول یا ارائه خدمات بپردازیم.
دریافت مجوزهای لازم جهت احداث سوله واحد صنعتی
چنانچه قصد تاسیس یک واحد صنعتی را داشته باشید، ابتدا لازم است تا مجوزها و تاییدات لازم برای راه اندازی فعالیت مورد نظر و سپس احداث سوله واحد صنعتی یا سوله کارخانه را دریافت نمایید. پس از دریافت مجوزهای لازم از سوی سازمان های مربوطه، می بایست به یک سری قوانین و مقررات در حیطه ساخت و ساز در شهرک های صنعتی آگاهی داشته باشید. این مقررات به منظور توسعه اصولی و استاندارد واحدهای صنعتی در قطعات موجود درون شهرک های صنعتی به گونه ای که نه آسیبی به صنایع فعال در همسایگی یک قطعه وارد شود و نه آسیبی به محیط زیست وارد شود، تدوین شده اند و رعایت آن ها بر تمامی واحدهای فعال در این شهرک ها الزامی است.
قوانین و الزامات ساخت و ساز واحدهای صنعتی
عوامل مختلفی در حوزه اجرای پروژه واحدهای صنعتی و عمرانی تعریف شده اند و کارفرمایان و صاحبان صنایع می بایست به منظور دریافت پایان کار از سوی ارگان های مربوطه، نسبت به در نظر گرفتن تمامی این ضوابط و قوانین مقید باشند. از جمله این الزامات، توجه به سطح احداث اعلام شده در قطعه مورد نظر، زیربنای سوله، سطح اشغال، بر جلو، بر جانبی، بر پشت، حریم، مجوز احداث بنا، گواهی ساخت و ساز و پایان کار می باشد. در ادامه به بررسی جزئیات ضوابط و قوانین فوق خواهیم پرداخت.
مجوز احداث بنا
در خصوص صدور مجوزهای احداث بنا در شهرک های صنعتی، شرکت استانی متولی امر می باشد. پس از تائید نقشه های ساخت و ساز مطابق با قوانین و ضوابط اجرای پروژه عمرانی در شهرک ها و در نظر گرفتن شخص سومی به عنوان ناظر ساخت و ساز، صاحبان صنایع می توانند اقدام به شروع اجرای عملیات های عمرانی نمایند. لازم به ذکر است که هرگونه تغییر در نقشه های تسلیم شده به شرکت استانی پس از تائید نقشه ها و صدور مجوز، می بایست مجدداً به تائید ناظر و شرکت استانی برسد.
زیربنا
سطح زیربنای مستحدثاتی که متناسب با نیاز واحد صنعتی یا سوله کارخانه باشد، بر اساس مساحت قطعه مورد نظر تعیین می شود. به طور مثال حداقل و حداکثر زیربنایی که برای واحد نگهبانی، بخش تصفیه خانه فاضلاب، زیربنای سوله کارخانه و … لازم است از قبل در دستورالعمل های ساخت واحد صنعتی آمده است و می بایست توسط سازنده و ناظر در نظر گرفته شود.
سطح اشغال
سطح اشغال به مساحت مجموع ساخته های درون قطعه زمین واحد صنعتی گفته می شود که طبق ضوابط، در شهرک های اقتصادی تقاضا محور حدود 40 درصد کل مساحت قطعه و در سایر شهرک ها حدود 35 درصد این مساحت در نظر گرفته می شود. لازم به ذکر است که سطح اشغال به بخش هایی از زمین که برای فضای سبز در نظر گرفته می شوند نیز تعلق می گیرد.
ارتفاع و طبقات
یکی از مباحث خیلی مهم در ساخت و ساز واحدهای صنعتی، توجه به تعداد طبقات و ارتفاع طبقات و ساختمان ها می باشد. میزان ارتفاع و تعداد طبقات بسته به اینکه قطعه زمین در یک محدوده عادی واقع شده باشد یا در مجاورت مناطق نظامی و فرودگاه ها و … واقع شده باشد، متفاوت خواهد بود. در حالت معمول، تعداد طبقات در ساختمان های با کاربرد اداری، نهایتاً سه طبقه و ارتفاع کل طبقات نیز نباید از 12 متر بیشتر شود. در مواقعی که ضرورتاً نیاز به تعداد یا ارتفاع بیشتری برای طبقات می باشد، موضوع می بایست در شرکت استانی مطرح و مجوز ساخت و ساز مازاد دریافت گردد.
حریم ها
میزان و متراژ مصوب برای حریم ها ساخت و سازهای صنعتی، بستگی به مساحت قطعه زمین دارد. همچنین مسئله مهم در این رابطه، این است که حریم هر یک از ساختمان ها و فضاهای موجود در قطعه زمین نسبت به یکدیگر نیز می بایست در نظر گرفته شود.
الگوی دیوار و ورودی ها و نما
الگوی دیوارهای داخلی و خارجی مستحدثات درون قطعات شهرک های صنعتی، می بایست بر اساس مقررات در برخی از بخش ها نظیر برهای پشت و جانبی، به صورت توپر اجرا گردد و در برخی بخش ها نظیر دیوارهایی که در مجاورت معابر هستند، به شیوه مشبک اجرا شوند. همچنین ارتفاع دیوارها نیز بسته به محل قرارگیری دیوار، متفاوت خواهد شود. در رابطه با طرح ورودی و نمای واحدها، به منظور همگون سازی جلوه های بصری در شهرک های صنعتی، می بایست طبق الگوهای مورد تائید شرکت استانی اقدام کرد.
معابر و قسمت های عمومی
برای ساخت و ساز پل در ورودی واحد صنعتی، حفاری معابر به منظور لوله کشی و انجام سایر امور تاسیساتی در قطعه زمین و … می بایست هماهنگی لازم با شرکت استانی به عمل آید. در غیر این صورت هرگونه پیش روی غیر قانونی یا تصرف به بخش های عمومی، خلاف قوانین بوده و ممنوع می باشد.
لزوم رعایت مباحث ایمن سازی و مسائل زیست محیطی
هنگام اجرای عملیات عمرانی در قطعات موجود در شهرک های صنعتی، می بایست تمامی جوانب ایمن سازی در کار لحاظ شود. در واقع باید تمهیدات لازم برای ایمنی تجهیزات و حفظ امنیت جانی و سلامت افراد و همچنین موارد مرتبط با حفاظت از محیط زیست در زمان آغاز به کار واحد صنعتی و پس از آن مورد نظر قرار گیرد.
مجوزهای ساخت و ساز و گواهی پایان کار
پس از اتمام ساخت و ساز در قطعه زمین، با تائید ناظر عمرانی و کارشناسان شرکت استانی، مجوزها و گواهی پایان کار صادر می شود و واحد صنعتی جهت راه اندازی و بهره برداری آغاز به کار خواهد کرد.
چنانچه قصد راه اندازی یک واحد تولیدی یا صنعتی در شهرک های صنعتی را دارید، پیشنهاد می کنیم صفر تا صد کار از دریافت مجوزهای اولیه جهت ساخت و ساز تا دریافت گواهی پایان کار و راه اندازی واحد صنعتی خود را همراه با راهنمایی ها و اطلاعات به روز و جامعی که کارشناسان شرکت مارون سازه (www.maroon.ir) در اختیارتان قرار خواهند داد، پیگیری نمایید.